Westpac The Terrace

A vibrant retail space, shared with the city

  • Client

  • Westpac New Zealand
  • Services

  • Architecture
  • Site

  • The Terrace, Christchcurch CBD
  • Sectors

  • Virtual buildings
  • Retail
  • Date

  • 2018

This flagship branch explores big ideas. A dynamic environment that shares its space with the city, it includes measures that will keep staff safe.

###The challenge The brief for this 270 sq metre branch laid down a two-part challenge. Create a lively environment that reaches out to the city spaces around it; design-in new ways to keep branch staff safe. ###The Context solution City plazas that fizz with urban life are a feature of Christchurch’s regeneration masterplan. One of them – The Terrace, a $140 million riverfront development at the heart of the city – is home to Westpac’s newest flagship branch. The five storey building is a homecoming statement that will accommodate 114 staff. To meet the brief’s first challenge we both invited the plaza in and reached out into it. Over 30 metres of floor-to-ceiling glass façade brings the energy of the city into the retail space. The reclaimed-timber wall – a visual reference to the rebuilding of Christchurch – extends out from the lobby into the public realm; the stone floor echoes the tones of the plaza’s paving. Seating modules can be rearranged for evening community events, giving the space another way to engage with the city. At night the digital wall’s 14 sq metre square metre screen adds to the plaza’s neon bustle (the screens will show educational content and promotional clips). Staff safety was the second challenge. We designed counter heights, depths and fixtures to minimise risks tellers might face from unpleasant behaviour. Meeting rooms have a discreet staff-exit door, giving safe passage from confrontation. We designed for an efficient customer experience. The floorplan is based on task-defined zones: a thirty second ATM trip, a three-minute interaction with a teller, a 30-minute meeting with an adviser. There’s a concierge desk to help customers find what they need. Ceiling lighting mimics tree-canopy dapple and cascade down to meet a sculptural seating-and-desking island. The materials soften – from hard surfaces to carpet and upholstered seating – as you move into the branch. Aubergine-hued meeting rooms feature acoustically absorbent felt wall panels. Exterior signage is minimal, discreet: the lobby’s energy projects the brand. The highest praise came from the Westpac team, no strangers to the cut-and-thrust of fast-track branch fitouts.

The client team
Westpac NZ
"We can’t believe it – you built the visuals, exactly as presented”

We used virtual reality environments throughout the design process. The client team, consultants, and contractors walked the space and we used their feedback to refine the design. This meant that we built trust with project stakeholders, got faster decisions from an involved client, and guaranteed a snag-free build.

Related Work